Μύκονος

Κήπος ιδιωτικής κατοικίας στη Μύκονο. Η κατασκευή του κήπου, έκτασης 5000 μ2, ξεκίνησε στις αρχές Οκτώβρη του 2007 και ολοκληρώθηκε περί τα τέλη Νοέμβρη.

Πρόκειται για έναν μεγάλο ιδιωτικό κήπο, με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, λόγω του υψομέτρου, της τοποθεσίας του, αλλά και του προσανατολισμού του. Έτσι λοιπόν έπρεπε να αντιμετωπιστούν καταστάσεις όπως αλατότητα νερού ποτίσματος, αλατότητα από τη θάλασσα μέσω των ανέμων, πολύ ισχυροί άνεμοι διαφορετικών κατευθύνσεων αλλά κυρίως βορεινών και τέλος το πολύ φτωχό σε ποιοτικά χαρακτηριστικά έδαφος, λόγω της πολύ μεγάλης περιεκτικότητας του σε άμμο.

Σε όλη την επιφάνεια του οικοπέδου, εφαρμόστηκαν ειδικής επεξεργασίας λιπάσματά και προστέθηκε μεγάλη ποσότητα σε τύρφη και άλλα ειδικά βελτιωτικά εδάφους. Όλοι οι θάμνοι που φυτεύτηκαν στο χώρο πρασίνου, επιλέχθηκαν με βάση την ιδιότητά τους να αντιμετωπίζουν όλα αυτά τα προβλήματα λόγω αλατότητας και ισχυρών ανέμων.

Τοποθετήθηκε ειδικής ποικιλίας έτοιμος χλοοτάπητας, εξαιρετικής ποιότητας με άριστα χαρακτηριστικά πυκνότητας, υφής και πράσινου χρώματος όλο το χρόνο. Τα δέντρα που επιλέχθηκαν να φυτευτούν στην Μύκονο ήταν Κυπαρίσσια (Cupressus sempervirens), σε προστατευμένα σημεία, Ελιές (Olea europea) και Αλμυρίκια (Tamarix gallica).

Προκειμένου να αναδειχθεί αρχιτεκτονικά ο κήπος και η οικία, χρησιμοποιήθηκαν υλικά, όπως ποτάμιο βότσαλο, βράχοι που προήλθαν από την εκσκαφή των θεμελίων της οικίας, και ειδικής επεξεργασίας ξυλεία,  τα οποία τοποθετήθηκαν σε καίρια σημεία του κήπου δημιουργώντας ένα όμορφο και ποιοτικό αρχιτεκτονικό τοπίο.

Σε όλον τον κήπο τοποθετήθηκε πλήρως αυτοματοποιημένο αρδευτικό σύστημα με χρήση ηλεκτροβανών και κεντρικού προγραμματιστή ελέγχου στάσεων. Χρησιμοποιήθηκαν pop up για την άρδευση του χλοοτάπητα και αυτορυθμιζόμενος σταλλακτοφόρος σωλήνας για το πότισμα δέντρων και θάμνων.

Back to top