Άνω Γλυφάδα

Κήπος ιδιωτικής κατοικίας στην Άνω Γλυφάδα. Κατασκευάστηκε στις αρχές του μήνα Σεπτέμβριου του 2008 και ο χρόνος αποπεράτωσης της κατασκευής ήταν περίπου επτά ημέρες.

Πρόκειται για ένα μικρό κήπο 200 περίπου μ2 με τρία επίπεδα. Τοποθετήθηκε έτοιμος χλοοτάπητας, ποικιλίας ανθεκτικής στη σκίαση, λόγω της ιδιαιτερότητας της ηλιοφάνειας του πίσω τμήματος του οικοπέδου.

Ως ψηλός φυτικός φράκτης στην πρόσοψη εμπρός τμήματος του οικοπέδου (1ο επίπεδο), χρησιμοποιήθηκε η φωτίνια (Photnia x fraseri), ενώ περιμετρικά του οικήματος φυτεύτηκε αγγελική μικρόφυλλη (Pittosporum heterophyllum). Σε παρτέρι αριστερά της εισόδου, φυτεύτηκαν αναρριχώμενες τριανταφυλλιές (Rosa sp.) γκάουρες (Gaura sp.) και δύο Φίκοι ροδίτικοι (Ficus nitida), προκειμένου να καλύψουν, σχετικά γρήγορα, έναν ψηλό και άχαρο τοίχο του διπλανού οικήματος.

Στο 2ο επίπεδο το οποίο αποτελείται από δυο παρτέρια, φυτεύτηκαν Ελιά (Olea europea) και Λεμονιά (Citrus limon), ενώ κάτω από τα δέντρα τοποθετήθηκαν μικροί θάμνοι και πολυετείς πόες, όπως τουλμπάχια (Tulbaghia), λαντάνα νάνα (Lantana camara nana) κ.α. Στο πίσω τμήμα (3ο επίπεδο) του οικοπέδου φυτεύτηκαν, περιμετρικά των ορίων του οικοπέδου, Δάφνη Απόλλωνα (Laurus nobilis) φυτό ιδιαίτερα ανθεκτικό στη σκίαση.

Σε όλον τον κήπο τοποθετήθηκε πλήρως αυτοματοποιημένο αρδευτικό σύστημα με χρήση ηλεκτροβανών και κεντρικού προγραμματιστή ελέγχου στάσεων. Χρησιμοποιήθηκαν pop up για την άρδευση του χλοοτάπητα και αυτορυθμιζόμενος σταλλακτοφόρος σωλήνας για το πότισμα δέντρων και θάμνων.

Back to top