Εκάλη

Κήπος ιδιωτικής κατοικίας στην Εκάλη. Η κατασκευή του κήπου, έκτασης 350 μ2, ξεκίνησε στις 8 Σεπτεμβρίου του 2007 και ολοκληρώθηκε στις 26 του ίδιου μήνα.

Πρόκειται για έναν κήπο, με έντονη την παρουσία πολύ μεγάλων πεύκων, γεγονός που δυσκόλευε και περιόριζε σημαντικά την επιλογή του φυτικού υλικού. Εξαιτίας της έντονης και πυκνής ύπαρξης των ριζών από τα πεύκα, είχε δημιουργηθεί, στα πρώτα 10εκ. του εδάφους, ένα αδιαπέραστο σχεδόν στρώμα, γεγονός που δυσχέραινε την τοποθέτηση του αρδευτικού δικτύου και την εγκατάσταση του έτοιμου χλοοτάπητα. Έτσι λοιπόν προχωρήσαμε στην απομάκρυνση 20εκ. εδάφους και την προσθήκη νέου, με άριστη κοκκομετρική σύσταση.

Τοποθετήθηκε έτοιμος χλοοτάπητας ποικιλίας ανθεκτικής στην έντονη σκίαση (που άγγιζε σε ποσοστό το 80% το χειμώνα) και που να διατηρεί το έντονο πράσινο χρώμα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Περιμετρικά του χώρου πρασίνου φυτεύτηκαν Δάφνες Απόλλωνα (Laurus nobilis) και Λούσιντουμ (Viburnum lusidum), ενώ στα σημεία του κήπου με ακόμη μεγαλύτερη σκίαση, κυρίως κάτω από πεύκα, δημιουργήθηκαν συστάδες με φυτά που απαιτούν πολύ μικρή έως καθόλου ηλιοφάνεια.

Σε όλον τον κήπο τοποθετήθηκε πλήρως αυτοματοποιημένο αρδευτικό σύστημα με χρήση ηλεκτροβανών και κεντρικού προγραμματιστή ελέγχου στάσεων. Χρησιμοποιήθηκαν pop up για την άρδευση του χλοοτάπητα και αυτορυθμιζόμενος σταλλακτοφόρος σωλήνας για το πότισμα δέντρων και θάμνων.

Back to top